Legea personalului casnic, o realitate din 2024

A fost promulgata legea nr. 111/2022 care usureaza incasarea veniturilor de catre persoanele care desfasoara activitati in gospodarie si dobandirea calitatii de asigurat.

Se aplica pentru activitati in gospodarie, precum: activitatea bonelor, curatenie, spalat/calcat, servicii de croitorie, bucatarie, ingrijirea persoanelor in varsta sau dependente.

De la 1 ianuarie 2024, persoanele care desfasoara activitati casnice vor putea sa incaseze veniturile sub forma de tichete de activitati casnice. Tichetele se vor putea achizitiona de catre familii (beneficiari) de la AJOFM, fie direct de la sediu, fie prin achizitie online. Valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice este de 15 lei.

Beneficiarul va plati prestatorului casnic un numar de tichete convenit. Prestatorul le va putea preschimba in numerar la AJOFM, ulterior. Pentru a beneficia de asigurarile sociale, prestatorii casnici vor trebui sa deconteze lunar la AJOFM minim 85 tichete (valoare totala de 1275 lei).

Contravaloarea plătită preschimbarea în bani a tichetelor de activităţi casnice = numărul de tichete  x valoarea nominală (15 lei) – valoarea impozitului pe venit – valoarea contribuţiei de asigurări sociale, datorată bugetului asigurărilor sociale de stat.

Beneficiarii casnici care au achiziţionat şi utilizat într-un an calendaristic un număr de cel puţin 600 de tichete de activităţi casnice pot beneficia gratuit, la cerere, în anul următor, de 75 de tichete de activităţi casnice.

Cerintele pentru angajarea prestatorilor casnici: minim 16 ani.

Durata de munca zilnica nu va putea depasi 12 ore, iar pentru minori nu mai mult de 6 ore.